Over denier, decitex en mm

 

AL ONZE CANVAS

bestaat uit gecoad technisch textiel  van 3 lagen :

 

1. laag pvc. Dient enkel voor water- en luchtdichtheid.

2. laag polyester gaas. Sterk, soepel. Met weinig rek.

3. terug een laag pvc, weer voor de water en luchtdichtheid.

 

PVC is van nature zacht. Daarom wordt het "gecoad". Dat is een vernislaag voor de duurzaamheid, UV- en benzinebestendigheid. Beschermt zeer goed tegen krassen.

 

De coating is tijdens de produktie aangebracht. Fabric-coated heet dat. Dat is het beste. Sommige fabrikanten spuiten een coating op, als de boot klaar is. De goedkoopste rubberboten zijn dan weer helemaal niet gecoad. Dat kan je zelf testen door met je nagel erop te krassen. Laat dat sporen na bij een nieuwe boot dan is deze niet gecoad. Bij een gebruikte rubberboot kan je zo nagaan of de beschermende laag er nog op zit. 

 

---

 

DENIER versus DECITEX.

De sterkte van stoffen wordt meestal uitgedrukt in "denier" (den) of "decitex" (dtex).

 

Dit zijn maateenheden, zoals milimeters of inch. Zo kan men de lineaire eigenschappen onderling vergelijken. Men rekt tot ... wanneer de stof scheurt. 

 

"Denier" is de meeste gebruikte en courante maateenheid. Sommige concullega's gebruiken liever "decitex". Omdat de cijfers bij decitex "hoger" zijn, en hen dat goed uit komt. De lezer toch denkt dat het om hetzelfde gaat ? 

 

1100 DECITEX is niet hetzelfde als 1100 DENIER.

Net zomin 1 cm gelijk is aan 1 inch. Of 40° Celcius, gelijk aan 40° Farenheit.

 

1100 denier is 1222 decitex, of 0,9 mm

1100 decitex is maar 990 denier of maar 0,8 mm

 

De 1100 denier is 1/4 sterker dan de 1100 decitex.

 

Ziehier enkele omrekentabellen :

http://www.swicofil.com/companyinfo/manual_count_converter.html

http://www.eenheden-omrekenen.info/eenhedenrekenmachine.php?type=lineaire-massa-textiel 

 

---

 

 

OVERZICHT VAN DE DOOR ONS GEBRUIKTE CANVAS DIKTES

Alle canvassen hebben 3-lagen + Coating

 

0,7 mm. / 900 denier

>290 Electric

 

0,9 mm. / 1100 denier

>290 Sport / 290 Yacht  / >290 Green / >Custom build<

 

1,2 mm. / 1550 denier

>290 Camouflage / >Dog friendly<

 Wie een hond heeft geen betere canvas vinden voor een rubberboot.

1,2 mm is 40 % sterker dan de 0,9 mm. De toplaag is voorzien op dagelijks en professioneel gebruik op werkboten, zoals offshore, rescue en military. 

 

Er bestaat 1,5 mm / 2000 denier, maar deze canvas is te dik voor oprolbare boten. De verlijming lost na enkele jaren. In vakjargon heet dit "open glue". De term zegt genoeg ... De 1,5 mm wordt gebruikt bij ribs, waar de tubes enkel als stootkussen dienen.


De juiste luchtdruk is erg belangrijk. De motorplaat ( spiegel ) beweegt bij elke golf. Het is een scharnierpunt tussen het gewicht van de motor èn passagiers + bagage. 

 

Het is zeer interessant om eens te kijken hoezeer de spiegel beweegt op het canvas bij benzinemotoren. Om die reden hebben wij standaard op alle boten driehoekige verstevigingen laten aanbrengen. Ze houden gelijk ook spatwater van de motor buiten.

 

Het polyester net verslijt bij te weinig luchtdruk, en de spiegelplaat scheurt gewoon af. Ook met nieuwe boten die doorlopend onvoldoende zijn opgeblazen. Het net is weinig rekbaarbaar, maar niet onverslijtbaar. Het vangt elke schok op. Goed opblazen zodat het weinig kan bewegen, voorkomt vroegtijdige veroudering.

 

Teveel druk is ook weer fout. Bijvoorbeeld bij het uit het water halen van de boot in volle zon in de zomer. Zolang de boot in het water ligt, wordt de lucht in de compartimenten gekoeld door het water. Eenmaal uit het water is die afkoeling er niet meer en zet de lucht uit en zoekt een uitweg. Zo onstaan lekken in naden die je moeilijk kan vinden. Tenzij er een overdrukventiel op zit zoals bij onze FULL OPTIONS. 
Klik op het plaatje hieronder voor meer info over ...


-  I  M  P  O  R T  E  U  R  -

Rechtstreekste  verkoop.


Heeft u een vraag ?

Email :  info.dingi@gmail.com